Dostupni linkovi

Stoltenberg u Beogradu: Srbija danas stabilnija zemlja


Srbija je danas modernija i stabilnija zemlja koja je puno napredovala na evropskom putu, izjavio je u Beogradu norveški premijer Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je, tokom razgovora sa predsjedničkim kandidatom i liderom Demokratske stranke Borisom Tadićem, ocijenio da je Srbija ključna zemlja u regionu i da njena stabilnost predstavlja veliki doprinos stabilnosti regiona, a samim tim i EU.

Prema njegovim riječima, Srbija se ubrzano pomjera na putu integracija i produbljivanja saradnje sa komšijama u EU i Norveškoj i sigurno je da će prije Norveške ući u EU.

"Iako Norveška nije članica EU, mi smo u potpunosti integrisani u evropsko tržište, a Srbija integrisana u EU biće, takođe, integrisana i u norvešku ekonomiju", rekao je Stroltenberg, ocijenivši da su ekonomske veze dvije zemlje na visokom nivou.

On je istakao da je, uprkos ekonomskoj krizi koja je pogodila sve zemlje, Srbija uspjela da privuče brojne investicije, navodeći da je jedna od najvećih stranih investicija u Srbiji norveška kompanija "Telenor".

Stroltenberg je naglasio da Srbija i Norveška blisko sarađuju na međunarodnoj sceni i u Ujedinjenim nacijama gdje dijele zajedničke stavove prema važnim temama poput mira, stabilnosti, klimatskih promjena... On je dodao da dvije zemlje zajedno učestvuju i u vojnim misijama u inostranstvu i to je još jedan veliki napredak u saradnji.
XS
SM
MD
LG