Dostupni linkovi

Anketa: Grci za vladu lijevog centra


Grci žele vladu lijevog centra, ukazuje anketa domaće agencije "Metron analisis", čije rezultate objavljuje atinski ekonomski dnevnik "Ependitis" u subotnjem broju.

Vladu lijevog centra kaže da želi 50 odsto anektiranih, a 34 je za vladu desnog centra.

Po opredjeljenju glasača, koalicija stranaka i grupa ljevice Siriza (SYRIZA) je prva - za nju bi na izborima da su sada, glasalo 20 odsto anketiranih, i, po anketi, podrška raste samo njoj, dok ostalim strankama opada.

Tako bi, po anketi, na novim izborima konzervativna Nova demokratija dobila 17,3 odsto, socijalistički PASOK svega 11,6 odsto, dok bi Komunistička partija Grčke (KPG) dobila 4,2 odsto, što je upola manje nego sada.

Na poslaničkim izborima u nedjelju, 6. maja, u skupštinu su ušle stranke koje su preskočile cenzus od tri odsto glasova: Nova demokratija (18,85), Siriza (16,78), PASOK (13,18), "Nezavisni Grci" (10,60), KPG (8,48), Zlatna zora (6,97) i Demokratka ljevica (6,11 odsto).

Analizirajući taj rezultat, "Metron analisis" zaključuje da se "Grčka podijelila na dvoje: stanovnici velikih gradova su glasali za ljevicu, samostalnu na vlasti, a stanovnici provincije za koalicionu vladavinu Nove demokratije i PASOK-a".

U Atini je sinoć propao i treći,ustavom predviđeni, posljednji pokušaj formiranja poslaničke većine poslije izbora - okupljanje stranaka sa bar 151 od ukupno 300 poslanika u Skupštini Grčke.
XS
SM
MD
LG