Dostupni linkovi

Crna Gora: Kriminalitet u padu, a najteži slučajevi neriješeni


Ranka Čarapić
Ranka Čarapić
Prezentujući Izvještaj o kretanju kriminaliteta i aktivnostima koje je Tužilaštvo imalo u toj oblasti tokom 2011. godine, vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić je iznijela mnoštvo statističkih podataka koji, po njenom mišljenju, govore o nastavku višegodišnjeg trenda opadanja kriminaliteta u Crnoj Gori.

Tužiteljka je skupštinskom Odboru za politički sistem i pravosuđe predočila podatke koji govore da je zabilježen pad kriminaliteta za nešto manje od sedam odsto, a da je maloljetnički kriminalitet pao za nešto više od četiri i po odsto.

"Zabilježena je i tendencija pada kriminaliteta koji se odnosi na lica koja se bave prometom droge za skoro 21 procenat", rekla je Čarapić, koja je navela da je i porodično nasilje u opadanju za preko 35 posto, te da su i takozvana koruptivna krivična djela pala za skoro četiri i po odsto.

Govoreći o predmetima gdje nijesu od prvog časa postojali uslovi za pokretanje krivičnog postupka, tužiteljka je iznijela podatke o 228 predmeta, odnosno, 37 odsto više nego u 2011. od kojih je 60 posto pokrenuto, 85 predmeta arhivirano, a da se 75 slučajeva još uvijek obrađuje.

Poslanik opozicionog SNP-a Aleksandar Damjanović je, naglasivši da je indikativno da od tih 228 predmeta zapravo nijedan nije okončan konkretnim rezultatom, ukazao na određene poražavajuće podatke:

Aleksandar Damjanović
Aleksandar Damjanović
"U dijelu koji se odnosi na ubistvo Duška Jovanovića Vi ovdje kažete da je zadnja radnja koja je preduzeta u pravcu rasvjetljavanja ovoga ubistva jun 2011. godine . Mislim da je to neprihvatljivo. Neprihvatljivo je da od 11 ubistava 3 istrage nijesu završene prošle godine i da se trenutno broj nerasvijetljenih ubistava kreće oko 40. U maloj Crnoj Gori 40 nerasvijetljenih ubistava je ogromna brojka."

Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić odgovorila je kako 40 nerasvijetljenih ubistava jeste problem, ali, dodala je, "složićete se da je to problem organa otkrivanja i da tužilaštvo nema niti nadležnosti niti apacitete da otkriva izvršioce krivičnih djela".

"U vezi sa ubistvom Duška Jovanovića svaku inicijativu provjeravamo do kraja. Nijedna od njih zaista do sada nije dala rezultate i to jeste jedna velika mrlja u radu, prije svih organa otkrivanja", odgovorila je Čarapić.

Problem odloženog gonjenja

Aleksandar Damjanović se osvrnuo i na institut takozvanog odloženog gonjenja, po kom su se krivičnog gonjenja zbog divlje gradnje oslobodili bivši gradonačelnik Ulcinja Gzim Hajdinaga i kontroverzni biznismen Naser Keljmendi tako što su uplatili po 10.000 u dobrotvorne svrhe.

"Ako je moguće sa 5.000, 10.000 ili 15.000 postignuti sporazum sa tužilaštvom i ispeglati ili legalizovati protivzakonito činjenje onda je pitanje da li ovaj institut odloženog gonjenja postiže svoju svrhu. Ne vidim da ćemo tim išta uraditi, osim što ćemo motivisati mudre kriminalce da namjerno vrše krivična djela, a da znaju da će se negdje u toku postupka poravnati, postići sporazum koji će ih koštati mnogo manje nego benefiti koje su imali od tih stvari", naglasio je Damjanović.

"Vaša smjena gospođo Čarapić i smjena gospođe Medenice su prvi koraci na našem putu u Evropu", poručio je Koča Pavlović.

Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić je reagovala na Damjanovićev stav, rekavši da smatra da su sporazumi Tužilaštva i počinilaca krivičnih djela ipak korisni.

"Podsjetiću vas da za krivično djelo divlje gradnje imamo sve uslovne osude ili gotovo nijednu efektivnu kaznu zatvora ili vrlo malo. Tako da ja mislim da je mnogo bolje naplatiti 10.000 eura nego imati uslovnu osudu, pri čemu ću vas naravno podsjetiti da će u parlamentu vrlo brzo biti Zakon o legalizaciji nelegalnih objekata tako da će sve to vrlo brzo biti legalizovano", rekla je Čarapić.

Istina je da će sve biti legalizovano, ali se postavlja pitanje - da li je to obavezno i dobro za crnogorsko društvo kojem se godinama i od domaćih subjekata, ali i sa najznačajnijih međunarodnih adresa sugeriše da se mora boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala, a to je, uostalom, bio i jedan od uslova Evropske komisije za odobrenje početka predpristupnih pregovora o članstvu u EU.

Poslanik opozicionog Pokreta za promjene Koča Pavlović je tokom razmatranja Izvještaja, koji je na kraju i usvojen, u petak upoznao Odbor i ukupnu javnost sa potezima koji se, po njegovom mišljenju, moraju prvo povući da bi se Crna Gora izborila sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

"Vaša smjena gospođo Čarapić i smjena gospođe Medenice su prvi koraci na našem putu u Evropu. Još uvijek se bijemo sa organizovanim kriminalom i korupcijom koji uz vašu obilatu logistiku uspijevaju da zaustave ovu državu na njenom putu ka Evropi. Tužilaštvo tu djeluje kao brana koja ne pušta sve one slučajeve koji imaju bilo kakve veze sa vladajućim porodicama, koji imaju bilo kakve veze sa krupnim kriminalcima. To uopšte ne pušta, čvrsto žmuri, pravi se da ne vidi", naveo je Pavlović.
XS
SM
MD
LG