Dostupni linkovi

Milanović najavio veću sigurnost homoseksualnih parova



Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da njegova vlada namerava da osigura veću pravnu sigurnost homoseksulanih parova.

"Mi smo govorili o registrovanom partnerstvu što je viši standard nego što ga trenutno imamo. To je bio i deo našeg predizbornog programa", rekao je Milanović novinarima u Zagrebu.

On je potvrdio da Vlada pokreće inicijativu za pripremu novog propisa o istopolnim zajednicama kroz javnu raspravu sa stručnom i opštom javnosti, i sa LGBT zajednicom.

"U civilno-pravnom smislu mislimo da podignemo civilno partnerstvo na viši nivo. Nadam se da je to u redu ljudima u Hrvatskoj, to je naprosto oblik jedne društvene empatije i pristojnosti i prostor slobode", objasnio je premijer.

Opozicija u Hrvatskoj, osim Hrvatskih laburista, očekivano se usprotivila Milanovićevoj najavi.

Jadranka Kosor, predsednica najveće opozicione stranke, Hrvatske demokratske zajednice, rekla je novinarima da treba poštovati Porodični zakon koji precizira da je brak zajednica muškarca i žene.

"Mi nikako ne možemo i nećemo pristati na ozakonjenje istopolnih brakova, zbog temeljnih odredbi našeg programa i činjenice da Porodični zakon jasno kaže šta je brak", rekla je ona.

Najavu premijera pozdravila su udruženja Iskorak i Kontra koje smatraju da je to veliki korak napred u zaštiti prava istopolnih parova.
XS
SM
MD
LG