Dostupni linkovi

Mađarska vlada menja sporni zakon o medijimaMađarska vlada predala je parlamentu izmene i dopune kontraverznog zakona o medijima koji je Evropska unija (EU) ranije oštro kritikovala, jer kako je tada ocenjeno, sprečava novinarske slobode, objavljeno je danas na sajtu parlamenta.

U tekstu, koji je potpisao mađarski ministar pravde i administracije, Tibor Navračič, navodi se da se izmenama zakona predviđa zaštita novinarskih izvora i smanjenje kontrole nad pisanim medijima.

Na osnovu spornog zakona, koji je stupio je na snagu 1. januara 2011. godine, formiran je Savet o medijima, čiji je zadatak da kontroliše sve mađarske medije.

Savet, čiji su članovi pripadnici vladajuće mađarske stranke Fides, ima pravo da medijima nametne velike novčane kazne, i da novinare primora da otkriju svoje izvore.

Posle oštrih kritika EU, zakon je izmenjen početkom 2011. godine, ali su promene bile više tehničke prirode.

Za razliku od njih, izmene i dopune koje su mađarskom parlamentu predate sinoć, zadiru u suštinu kontreverznog zakona, navodi agencija Frans pres.

Izmenama zakona se predviđa da se novinari više ne mogu primoravati da otkriju identitet svojih izvora.

Zaštita novinarskih izvora neće se poštovati jedino u slučaju kada je razotkrivanje kriminalnih dela moguće samo ako se otkrije izvor novinara.

Prema izmenama, Savet za medije više neće kontrolisati pisane medije, kako bi se eliminisala mogućnost "prekomerne intervencije". ali će televizije, radiji i onlajn mediji i dalje biti pod kontrolom Saveta.

Izmene i dopune zakone poslate su u Brisel, koji bi o njima trebalo uskoro da se izjasni.
XS
SM
MD
LG