Dostupni linkovi

Rasmusen za RSE: C. Gora i BiH ostvarile napredakGeneralni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen kazao je za Radio Slobodna Evropa da je Crna Gora ostvarila veliki napredak nakon dodeljivanja Akcionog plana članstva (MAP). “Sprovela je važne reforme. Crna Gora je definitivno na pravom putu. Ima još posla da se uradi, ali je vidljiv pomak”.

Po njegovim rečima, u slučaju Bosne i Hercegovine je ostvaren izvestan napredak.

“Odobrili smo Akcioni plan članstva Bosni i Hercegovini pre godinu i po dana, i biće aktiviran ukoliko sprovede neophodne reforme. Nedavno su politički lideri u BiH postigli sporazum ka tom cilju. Još nije primenjen, ali kada to bude učinjeno, aktiviraćemo ovaj plan i očekujem dalji napredak u odnosima sa Bosnom i Hercegovinom”.

Kada je reč o Skoplju, Rasmusen je podsetio da je još 2008. godine odlučeno da se započnu pregovori o članstvu u NATO-u, pod uslovom da se pronađe uzajamno zadovoljavajuće rešenje za ime Makedonije.

“Nažalost, nije ostvaren napredak, ali odluka koju smo doneli pre 4 godine i dalje je na snazi”, kazao je Rasmusen za Radio Slobodna Evropa.

Na samitu vođa država NATO, u Čikagu 20. i 21. maja, i šefovi diplomatija BiH, Makedonije i Crne Gore učestvovaće u raspravi o ključnim temama poput partnerske
saradnje i operacije u Avganistanu, ali na ovom susretu na vrhu NATO neće razmotriti i mogućnost ulaska u članstvo ove tri zemlje.
XS
SM
MD
LG