Dostupni linkovi

Gorani: Pri kraj plan za integraciju severa Kosova



Politički savetnik kosovskog premijera Dukađin Gorani izjavio da kosovske institucije privode kraju plan za integraciju severa Kosova, koji je, kako je ocenio, veoma povoljan i njime će stvoriti početna platforma za normalizaciju stanja.

Prema njegovim rečima, rešenje bi trebalo tražiti u razgovoru vlasti u Prištini i Srba sa severa, a Beograd u tome treba samo da pomogne.

On je kazao KIM radiju da sve ipak zavisi od nivoa političke volje stanovništva na severu Kosova, koje vlast u Prištini želi da afirmiše i ohrabri da "prihvate realnost".

Gorani je ocenio da je najrealnije rešenje za sever Kosova Ahtisarijev plan, ali da njegovo sprovođenje sprečavaju "tamošnje kriminalne grupe", zbog kojih ni posle trinaest godina nema reda i mira na severu.

"Kočnica za sever je čudna kombinacija ideološkog negodovanja, ali i stvaranje politike straha kod stanovništva od strane grupa čiji je krajnji interes više vezan za kriminal nego politički otpor", rekao je on.

Savetnik kosovskog premijera je dodao da bi, kada je u pitanju normalizacija stanja na severu, kosovska vlada najviše želela da sa tamošnjim predstavnicima Srba otpočne direktne razgovore.

"To bi bilo najbolje i najefikasnije, a Beograd bi u tom slučaju samo trebalo da pomogne", rekao je Gorani.
XS
SM
MD
LG