Dostupni linkovi

Prva TV debata predsedničkih kandidata u istoriji Egipta


U Egiptu je prvi put u istoriji održana tv debata dva vodeća kandidata na predsedničkim izborima - bivšeg šefa Arapske lige Amr Muse i umerenog islamiste Abdula Moneima Abula Fotuha.

Debatu, koju su emitovale dve popularne privatne tv stanice, gledali su milioni Egipćana.

Prvi krug predsedničkih izbora biće održan 23. i 24. maja, a ako niko ne osvoji apsolutnu većinu drugi krug će biti u junu. Očekuje se da će ovo biti prvi fer i slobodni izbori u Egiptu.

Rezultati više anketa pokazuju da najveće šanse za pobedu imaju Musa i Abul Fotuh koji često kritikuju jedan drugog u kampanji, iako su mnogi birači i dalje neodlučni.

U sinoćnjoj debati Amr Musa je napao rivala zbog toga što je ranije bio istaknuti član Muslimanske braće, dok je Abul Fotuh bivšeg ministra spoljnjih poslova nazvao ostatkom zbačenog režima.

Amr Musa je rekao da želi da Egipat bude mesto na kome će se ljudi osećati bezbedno.

Abul Fotuh je izjavio da je njegova želja da Egipat bude otelovljenje volje i zahteva egipatskih građana.

Svaki kandidat je imao dva minuta da odgovori na svako pitanje i mogao je da komentariše odgovore svog sagovornika, javio je britanski BBC.

Ostali kandidati na izborima su islamski intelektualac Muhamed al-Ava, sudija Hišam al-Bastavizi, socijalistički poslanik Abu al-Iz al-Hariri, levičarski aktivista Halid Ali i suosnivač Karama partije Hamdin Sabahi.
XS
SM
MD
LG