Dostupni linkovi

Rusija razotkrila planove o terorističkim napadima u Sočiju


Ruske službe sigurnosti (FSB) saopćile su u četvrtak da su razotkrile jednu ćeliju pobunjeničke grupe s ruskog Kavkaza koja se pripremala za napade u Sočiju prije i za vrijeme Olimpijskih igara 2014. godine i optužile Gruziju za saučesništvo.

"FSB i Rusija su uspjeli da dokažu da su pobunjenici planirali da između 2012. i 2014. godine prebace oružje u Soči i da ga upotrijebe kako bi izveli terorističke akcije za vrijeme priprema i tokom Olimpijskih igara", saopćio je Protuteroristički odbor (NAK), na koji su se pozvale ruske agencije.

NAK je saopćio da je ta ćelija otkrivena 4. i 5. maja u Abhaziji, pobunjenoj gruzijskoj regiji čiju je nezavisnost Moskva priznala poslije kratkog rusko-gruzijskog rata u augustu 2008. Ovaj teritorij graniči s ruskom regijom u kojoj se nalazi Soči.

Ruske službe su uhapsile "trojicu vođa iz ćelije Kavkaski emirati", tajnog islamističkog pokreta koji je nastao iz dva rata za nezavisnost Čečenije i pronašle velika skrovišta oružja.

NAK je također optužio Gruziju za suučesništvo s vođom "Kavkaskih emirata" Čečenom Dokuom Umarovim koji je optužen za organiziranje planova za napad.
XS
SM
MD
LG