Dostupni linkovi

U Sarajevu preminuo osuđeni riječki ljekar Ognjen Šimić


U Sarajevu je, zbog zatajenja srca, preminuo kardiolog Ognjen Šimić. Upravitelj zatvora potvrdio mi je tijekom dana da je Šimić umro.

Uzrok smrti je srčani zastoj, kazao je za Hinu Šimićev odvjetnik Nikica Gržić. On je na izdržavanje kazne u KPZ-u na Igmanu upućen 28. lipnja 2011. Osuđen je zbog primanja mita. Tada se, unatoč teškom zdravstvenom stanju, odrekao mogućnosti da od suda traži odgodu provedbe sudske odluke.

Županijski sud u Rijeci osudio je Šimića zbog primanja mita u vrijeme kada je obnašao dužnost pročelnika Odjela za kardiokururgiju Kliničko-bolničkog centra u Rijeci na osam godina zatvora, da bi Vrhovni sud Hrvatske tu presudu preinačio u petogodišnju zatvorsku kaznu.

Nakon što je pobjegao u BiH, hrvatsko je pravosuđe bh. vlastima na temelju međudržavnog ugovora uputilo zahtjev za priznavanje izrečene presude i njezino izvršavanje.

Šimiću je u dva navrata ponovno suđeno pred Županijskim sudom u Sarajevu koji je potvrdio njegovu krivnju, no oba je puta kaznu iz Hrvatske preinačio na dvije i pol godine zatvora. Takvu je odluku u travnju 2011. godine potvrdio i Vrhovni sud Federacije BiH i ona je postala pravomoćna.
XS
SM
MD
LG