Dostupni linkovi

Sorensen: 2012. može biti evropska godina za BiH


Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen bio je domaćin zvaničnog prijema koji je u povodu Dana Evrope upriličen u srijedu naveče u Sarajevu za predstavnike raznih nivoa vlasti u BiH, međunarodne zajednice, nevladinih organizacija i druge zvaničnike.

On je tom prilikom istaknuo da je u protekloj godini primjetan napredak u BiH, te precizirao da su usvojeni zakoni koji predstavljaju ključne korake na putu ove države prema evropskim integracijama.

"Evropska unija je ovdje. Vi ste ovdje i radimo zajedno. Važno je da radimo zajedno jer građani ove države od nas traže da bude tako. Naša je zajednička odgovornost - institucija, političara i građanskog društva da to uspijemo zbog njih, uz ostavljanje svih drugih pitanja i interesa po strani", kazao je.

Sorensen je naglasio da 2012. može biti evropska godina za BiH, a Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju može stupiti na snagu ako se učini vjerodostojan napor na provedbi presude u slučaju Sejdić - Finci.

"Zauzvrat EU je posvećena evropskoj budućnosti BiH i spremna je pružiti tehničku i finansijsku pomoć", istaknuo je.
XS
SM
MD
LG