Dostupni linkovi

Julija Timošenko prekinula štrajk glađu



Ukrajinska premijerka Julija Timošenko prekinula je danas štrajk glađu koji je počela 20. aprila, izjavio je njen lekar Luc Harms.

"Ona je prestala štrajk glađu. Ponovo smo počeli režim normalne ishrane", rekao je Harms novinarima u bolnici u Harkovu u koju je Timošenkova jutros prebačena iz kijevskog zatvora.

Harms, lekar iz Berlina, prisustvovao je prebacivanju Timošenkove u bolnicu zbog lečenja diskus hernije.

Bivša premijerka Ukrajine štrajkovala je glađu u znak protesta zbog maltretiranja u zatvoru, kazala je Evgenija Timošenko.

Timošenkova (51) izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe službenog položaja u vreme dok je bila na čelu vlade.

Nemačka vodi najglasniju kampanju podrške Timošenkovoj i već je slala lekare da je pregledaju. Nemačka i mnoge druge zapadne zemlje smatraju da je jedna od vođa opozicije u zatvoru zbog političkih motiva.

Bivša premijerka poriče optužbe za koje kaže da su deo kampanje predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, njenog dugogodišnjeg protivnika koji ju je s malom razlikom pobedio na predsedničkim izborima 2010.

Janukovič tvrdi da nema veze sa njenim slučajem i da je istraga protiv nje pokrenuta u okviru borbe protiv korupcije.

Ukrajina je, kako se veruje, zbog pretnje bojkotom u znak solidarnosti sa Julijom Timošenko, odložila samit predsednika zemalja centralne i istočne Evrope u Jalti, na Krimu, koji je bio zakazan za 11. i 12. maj.
XS
SM
MD
LG