Dostupni linkovi

Barozo: Nema pregovora o sporazumu o budžetskoj discipliniPredsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je danas u Briselu da ne veruje da će biti novih pregovora o sporazumu o udžetskoj disciplini, uprkos nastojanjima pobednika na predsedničkim izborima u Francuskoj, Fransoa Olanda.

Na skupu posvećenom budućnosti Evrope, održanom u Evropskom parlamentu (EP), predsednik EP, Martin Šulc, takođe je izrazio uverenje da neće biti novih pregovora o sporazumu, na koji je potpis u martu ove godine stavilo 25 zemalja članica EU.

Kako navodi agencija Frans pres, i Šulc i Barozo su međutim dali do znanja da su otvoreni za izradu novog evropskog ekonomskog ugovora, koji ne bi isključivo bio posvećen budžetskim pitanjima.

Fransoa Oland, koji je u nedelju izabran za predsednika Francuske, u više navrata je rekao da će se zalagati da ponovne pregovore ili kompletiranje sporazuma o budžetskoj disciplini, što bi podrzumevalo usavajanje novih mera, čiji je cilj privredni rast.

Nemačka kancelarka Angela Merkel se kategorično suprotstavila ponovnim pregovorima o Sporazumu.

Fransoa Oland i Angela Merkel treba da se sastanu 16. maja, dan posto pobednik francuskih predsedničkih izbora zvanično stupi na dužnost.
XS
SM
MD
LG