Dostupni linkovi

Studija: Rekordno nizak broj Amerikanaca za rat u AvganistanuPodrška Amerikanaca ratu u Avganistanu iznosi svega 27 odsto, što je novi najniži nivo od njegovog početka 2001, a oko polovine onih koji se protive ratu smatra da dalje prisustvo trupa SAD u toj zemlji nanosi više štete nego dobra, rezultati su danas objavljene studije AP-GfK, prenosi Asošijeted Pres (Assosiated Press).

Od ukupnog broja ispitanika, 66 odsto se protivi ratu u Avganistanu, dok je njih 40 odsto izjavilo da se "snažno protivi".

Pre godinu dana, oko 37 odsto Amerikanaca bilo je za rat u Avganistanu, a u proleće 2010, ta podrška je iznosila čak 46 odsto.

Skoro polovina Amerikanaca, 48 odsto, smatra da je nastavak prisustva američkih snaga u Avganistanu od koristi, jer pomaže toj zemlji da postane stabilna demokratija, dok se 36 odsto ispitanika tome protivi, a 14 odsto je izjavilo da ne zna da li je to dobro.

Američki predsednik Barak Obama obećao je da će zadržati borbene trupe u Avganistanu do kraja 2014, uprkos padu podrške javnosti.

Nešto više od polovine Amerikanaca, 53 odsto, odobrava način na koji je Obama vodio rat u Avganistanu, dok ga 42 odsto nije podržalo.

Prema računici AP, najmanje 1.834 pripadnika američke vojske poginulo je od početka sukoba u Avganistanu.
XS
SM
MD
LG