Dostupni linkovi

Plastični otpad preti životu insekata na moruSve više plastičnog smeća u zoni između Havaja i Kalifornije menja prirodnu sredinu
insekata koji žive na moru i ugrožava im opstanak, upozoravaju naučnici.

Istraživači su utvrdili da morski insekti koji žive na površini okeana jaja polažu na komadićima plastike umesto na prirodnim materijalima, poput drveta, ili na morskim školjkama.

I mada plastični otpad pruža insektima mesto za polaganja jaja, naučnike brine ta uloga materijala koji je napravio čovek u prirodnom staništvu insekata.

"To je nešto što ne treba da bude u okeanu i što menja taj mali deo ekološkog sistema okeana", istakla je Mirijam Goldstajn sa Okeanografskog instituta Skrips.

Ona je predvodila grupu naučnika koja je prevalila 1.600 kilometara duž kalifornijske obale u leto 2009. istražujući uticaj otpada na život u moru.

Naučnici su prikupljali uzorke vode i morskih vrsta na različitim dubinama a jedan od rezultata jeste i da je gotovo deset odsto riba obuhvaćenih istraživanjem progutalo plastiku.

U okeanima svake godine završe hiljade tona plastičnog otpada koji se vremenom izmrvi u komadiće i taj otpad ne može da se vidi iz satelita, često ni golim okom.

"Tepisi" plastičnog otpada nedavno su otkriveni i na Atlantiku, između Bermude i portugalskih Azorskih ostrva.
XS
SM
MD
LG