Dostupni linkovi

Cipras zahteva otkazivanje dogovora sa EU o pomoći



Vođa koalicije levice SIRIZA Aleksis Cipras, koji je u utorak dobio mandat od predsednika Grčke za formiranje Vlade, danas popodne će razgovarati sa predsednicima tri parlamentarne stranke o fomiranju koalicione vladajuće većine i o
ishodu će večeras obavestiti svoju poslaničku grupu, javljaju grčki mediji.

Ciprasova SIRIZA (skraćenića grčkog naziva Koalicija radikalne levice, bivši evrokomunisti i srodne stranke i grupe) na poslaničkim izborima održanim u nedelju je osvojila 52 poslanička mesta u Skupštini sa 300 mesta.

Njegov cilj je da okupi stranke sa kojima može postići poslaničku većinu od bar 151 mesta.

Zakon mandataru za to daje rok od tri dana koji ističe sutra u podne.

Predsednik Grčke Karolos Papuljas je mandat za formiranje vlade najpre poverio Samarasu, ali ga je on istog dana vratio jer ni jedan od ostalih lidera nije hteo da napravi koaliciju s njim.

Cipras je najavio da će danas Evropskoj komisiji, Predsedništvu EU i Centralnoj evropskoj banci poslati pismo u kojem će ukazati da više ne važe obaveze koje je prema njima preuzela dosadašnja vlada Grčke, jer je narod na izborima te dogovore odbacio, kako pokazuju rezultati glasanja.

Dve najveće stranke koje su se o tim obavezama dogovorile s poveriocima, PASOK i Nova demokratija, izgubile su više od polovine glasova i po prvi put same ne mogu formirati vladu, a u Skupštini su sada većinom stranke koje se tim dogovorima protive.

Cipras je objavio pet grupa uslova kao minimum za razgovor o formiranju koalicione vlade.

Glavni su: poništavanje zakona o smanjenju plata i penzija i o ograničavanju prava zaposlenih, uvođenje javne državne kontrole bankarskog sistema, formiranje međunarodne komisije za računovodstvenu proveru/reviziju državnog duga Grčke.

Vođa Nove demokratije Samaras je već optužio Ciprasa da želi da odvede zemlju u haos, bankrot i napuštanje evra.
XS
SM
MD
LG