Dostupni linkovi

Završena vojna parada povodom Dana pobede u Moskvi


U Moskvi završena tradicionalna vojna parada koja se održava povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Kilometar i po dugačka kolona u kojoj je oko 14.000 vojnika i oficira, više od 100 vojnih vozila i vojni orkestar od 1.100 muzičara, prdefilovala je glavnim moskovskim ulicama na putu ka Crvenom trgu.

Tamo je bila postavljena svečana loža za najviše ruske zvaničnike i veterane Drugog svetskog rata, a paradu je uživo pratilo više od 250 akreditovanih novinara.

Parada na Dan pobede koji Rusi smatraju najvećim nacionalnim praznikom a danas je održana 67. put. Međutim, ove godine na njoj nije bilo aviona, već su leteti helikopteri sa kojih su se vioriti ruske i ratne zastave.

Novoimenovani predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na vojnoj paradi na Crvenom trgu da su strogo poštovanje međunarodnih normi, poštovanje državnog suvereniteta i samostalni izbor svakog naroda garancije da se tragedija Drugog svetskog rata neće ponoviti.

Putin je dodao da odaje počast državama antihitlerovske koalicije koje su dale ogroman doprinos uništenju zajedničkog, žestokog neprijatelja.

"Svi imamo obavezu da se sećamo zašto je počeo rat i da analiziramo pouke, jer su one I dalje aktuelne",kazao je Putin.

Pripreme za paradu traju od 19. marta, dok su probe u Moskvi započete 20. aprila, a u nedelju je održana je generalna proba. Istovremeno, manje parade biće danas održane u još 22 grada širom Rusije.
XS
SM
MD
LG