Dostupni linkovi

Arapske zemlje optužuju Izrael da je najveća prijetnja regionuIran i arapske zemlje su na sastanku u utorak u Beču optužile Izrael da predstavlja najveću prijetnju miru u regionu, a Egipat je upozorio da bi arapske države ponovo mogle da razmotre svoje protivljenje atomskom oružju.

SAD su stale u odbranu svog saveznika, pošto Izrael nije potpisao Sporazum o neširenju nuklearnog oružja i nije prisustvovao sastanku država potpisnica.

Američki zvaničnici su upozorili da upućivanje kritika samo Izraelu smanjuje šanse za održavanje sastanka Izraela i njegovih muslimanskih susjeda planiranog za kraj godine, kako bi razgovarali o mogućnostima denuklearizacije Bliskog istoka.

Ovaj sastanak u Beču je prvi u seriji skupova za pripremu redovne petogodišnje revizije temeljnog Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, 2015. godine.

Arapske države tvrde da Izrael posjeduje atomsko oružje i da zbog toga predstavlja najveću prijetnju po stabilnost na Bliskom istoku, dok zapadni saveznici Izraela odbacuju takve kritike.
XS
SM
MD
LG