Dostupni linkovi

Dan oslobođenja Zagreba


Inicijativa “Ujedinjeni protiv fašizma” organizuje 8. maja revitalizaciju javne proslave Dana oslobođenja Zagreba, u znak sećanja na završetak borbi u kojima je u četiri godine poginulo više od 15.000 Zagrepčana, ali i na sve žrtve fašističkog terora.

Istovremeno, postavlja se i pitanje vrednosti i uloge antifašizma danas, uspona desnih političkih, ali i ekonomskih opcija, kao i propadanja zajedništva - kako materijalnog, tako i društvenog.

“Dan oslobođenja grada Zagreba proglašen je Danom grada Zagreba i slavio se punih 45 godina održavanjem brojnih priredbi, svečanosti i drugih manifestacija. Nakon 1991. godine, Dan oslobođenja Zagreba nasilno se ukida i čini se sve da se antifašistička ideja marginalizuje i izbriše iz javnog i kolektivnog sjećanja. Danom grada proglašava se 31. maj, datum koji u istoriji grada ne predstavlja ništa, a preimenuje se i Ulica 8. maja 1945. Uklanjaju se i ruše antifašistički spomenici, a agresivna politička i medijska propaganda pokušava uspostaviti istorijski revizionizam”, podsetila je Inicijativa "Ujedinjeni protiv fašizma".

Program će biti održan u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Galeriji Nova i na ulicama i trgovima Zagreba, uz zahtev da se tradicija obeležavanja jednog od najznačajnijih datuma u zagrebačkoj istoriji ponovno uspostavi, i da u najskorijoj budućnosti i institucije lokalne vlasti, ali i samoorganizovani građani masovno i ponosno ponovno slave Dan oslobođenja Grada.

Program počinje uličnom akcijom čestitanja Dana oslobođenja Zagreba na Trgu bana Jelačića, uz deljenje poezije građanima u izboru Miloša Đurđevića.

Na tribini o vrednostima antifašizma danas učestvovaće antifašitički borac, Juraj Hrženjak, učesnik NOB-a Ratko Maričić, predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, voditeljka Documente - Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič, istoričar Dragan Markovina sa Filozofskog fakulteta u Splitu i Eugen Jakovčić iz Inicijative "Ujedinjeni protiv fašizma".

Organizatori programa su: Barbara Blasin, Dražen Bujas, Ivana Hanaček, Eugen Jakovčić, Ana Kutleša, Igor Marković, Marijana Rimanić, Vesna Teršelič i Vesna Vuković.
XS
SM
MD
LG