Dostupni linkovi

Austrijska policija spremna za šetnju neonacista


Austrijska policija preduzela je mere predostrožnosti kako bi u Beču sprečila očekivane sukobe desničara i levičara povodom godišnjice nacističke kapitulacije.

Desničarske studentske organizacije 8. maja svake godine održavaju svoj marš pod motom "sećanje na mrtve" i svaki put izbiju sukobi s neistomišljenicima.

Policija je ove godine odlučila da zabrani prilaz trgu Heldenplac, na kome je, prilikom aneksije Austrije, Adolf Hitler održao govor, kao i drugim delovima u centru grada.

Policiji je prijavljeno više manifestacija na današnji dan. Tako desničari nameravaju da "šetaju" do "Kripte", u kojoj se nalazi neznani vojnik, u večernjim satima, a pre njih manifestaciju prijavili su članovi Jevrejske zajednice, grada Beča i stranke Zelenih.

Prijavljene su i demonstracije protivnika desnice i svi ti protesti imaju za cilj Heldenplac.

I austrijska vlada obeležava današnji praznik. Austrijski kancelar i vicekancelar Verner Fajman i Mihael Špindeleger održaće u Kongresnoj dvorani zgrade vlade manifestaciju u znak sećanja na oslobađanje od nacionalsocijalizma i završetka Drugog svetskog rata.

Na spomenik žrtvama Gestapoa sinoć su položeni venci, a generalni sekretar Jevrejske zajednice Rajmund Fastenbauer tom prilikom je kazao da Austrija ima još mnogo "tamnih poglavlja" svoje istorije koje mora savladati.

Austrija je, prema njegovim rečima, poznata po tome što se sporo suočava sa takvim stvarima i izbegava i dalje da se suoči sa ovim tamnim poglavljem svoje istorije.

Šef poslaničkog kluba Zelenih u Beču David Elenson kritikovao je austrijske medije zbog toga što desničarske ekstremiste naziva "populističkim partijama".
XS
SM
MD
LG