Dostupni linkovi

Netanjahu odustao od prevremenih izbora u Izraelu


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odustao je od prevremenih parlamentarnih izbora, jer je, neočekivano, postigao dogovor formiranju koalicione vlade.

Lider Kadime Šaul Mofaz i Netanjahu tajno su pregovarali o stvaranju vlade nacionalnog jedinstva, navode zvanični izvori, gotovo istovremeno dok je izraelski parlament Kneset počeo raspravu o raspustanju skupštine.

Prema dogovoru dvojice partijskih lidera, Netanjahu će odustati od organizovanja prevremenih izbora, a Mofaz će u novoj vladi biti imenovan za njegovog zamenika i ministra bez portfelja.

Osim toga, Kadima će dobiti i značajna rukovodeća mesta među kojima je i predsedavanje parlamentarnom komisijom za spoljna pitanja, odbranu i ekonomiju.

Sporazumom je predviđeno i ponovno pokretanje mirovnih pregovora s Palestincima, a postignut je i dogovor o podršci izglasavanju nacrta budžeta za narednu fiskalnu godinu.

Predlog sporazuma o formiranju vlade nacionalnog jedinstva trebalo bi da bude podnet Knesetu na razmatranje tokom dana. Netanjahu u parlamentu ima apsolutnu većinu od 94 poslanika od ukupno 120 poslaničkih mesta.

Mandat sadašnjem sazivu parlamenta ističe u oktobru 2013. a Mofaz se obavezao da do tada neće raskidati koalicioni sporazum.

Iako je Natanjahuova vlada najstabilnija koju je Izrael imao u poslednje vreme, neslaganja oko budžeta, izgradnje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i izuzeća u regrutaciji za ortodoksne Jevreje doveli su do podela u vladajućoj koaliciji.
XS
SM
MD
LG