Dostupni linkovi

Erdogan:Turska i Slovenija imaju mnogo zajedničkih vizija


Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i premijer Slovenije Janez Janša u ponedjeljak su održali zajedničku pres-konferenciju nakon sastanka delegacija dvije zemlje. Erdogan je kazao da su Turska i Slovenija zemlje sa mnogo zajedničkih vizija, kako na Balkanu, tako i na polju međunarodne politike.

On je podsjetio da je 2011. u Ankari potpisan dokument o zajedničkoj strategiji dvije zemlje.

Erdogan je zahvalio Sloveniji na konstantnoj podršci na evropskom putu Turske i kazao da je i ova posjeta sa proširenom delegacijom ministara i parlamentaraca još jedan znak dobre volje da se bilateralni odnosi dvije zemlje unaprijede na svim poljima međudržavne saradnje.

Tokom sastanka razgovaralo se i o aktuelnoj situaciji u svijetu, prije svega, o krizi u Siriji.

Nadamo se da će krvoproliće u Siriji prestati. Ovo je međunarodni problem. To je problem cijelog čovječanstva. I ljudski je da ovo riješimo, da li posredstvom UN-a, Arapske lige ili Organizacije islamske konferencije, ali ovo pitanje se mora riješiti. Mi smo susjedna zemlja sa 910 kilometara granice sa Sirijom i naravno da zbog toga imamo i izraženije emocije kada je riječ o ovom problemu, kazao je Erdogan.

On je naglasio da je, prije dolaska u Sloveniju, posjetio izbjeglički kamp u kojem su smještene sirijske izbjeglice i kazao da je njihova zajednička želja da se vrate u svoju domovinu. Erdogan je rekao da su to „gosti Turske i da će im ova zemlja pružiti sve potrebne uslove da se osjećaju sigurno sve dok se ne steknu realni preduslovi da se vrate svojim kućama u rodnoj domovini“.

Na upit novinara o mogućnosti vojne intervencije u Siriji, Erdogan je kazao da Turska poznaje i poštuje međunarodne pravne norme i da sirijski narod smatra svojim bratskim narodom, te da vjeruje da će u konačnici sirijski režim pasti.
XS
SM
MD
LG