Dostupni linkovi

Jagland: Do juna prijedlog rješenja za "Sejdic Finci"


Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland prenio je danas članovima Predsjedništva, te rukovodstvu oba doma Parlamentarne skupštine BiH poruku da do početka juna parlamentu BiH i Savjetu Evrope treba da bude dostavljen prijedlog za provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci".

"Prenio sam jasnu poruku da mi očekujemo da Parlamentarnoj skupštini BiH bude podnijet prijedlog izvršenja presude prije vrlo značajnog sastanka Komiteta ministara Savjeta Evrope 4. juna u Strazburu", rekao je Jagland novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom Predstavničkog i Doma naroda parlamenta BiH.

Prema njegovim riječima, prijedlog za provođenje presude potrebno je dostaviti i Savjetu Evrope kako bi se ova institucija uvjerila da on sadrži sve što je potrebno da se presuda zaista izvrši.

"Apsolutno je neophodno da se formalan, jasno artikulisan prijedlog proslijedi Parlamentarnoj skupštini i da se sve to uradi prije vrlo značajnog sastanka početkom juna u Strazburu", rekao je generalni sekretar Savjeta Evrope.

Jagland je upozorio da u slučaju neispunjavanja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Sejdić i Finci i provođenja narednih opštih izbora 2014. godine po važećem Ustavu BiH dolazi u opasnost da međunarodna zajednica ne prizna rezultate tih izbora.

"Bez provođenja presude u slučaju `Sejdić i Finci` BiH ne ispunjava uslove koji će je dovesti u članstvo EU", rekao je Jagland i dodao da nijedna zemlja nije ušla u članstvo EU a da prije toga nije ispunila sve uslove i standarde koje postavlja Savjet Evrope.

XS
SM
MD
LG