Dostupni linkovi

Dragan Čović oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja


Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio je danas, prvostepenom presudom, Dragana Čovića, kojeg je Tužilaštvo KS optužilo za zloupotrebu položaja ili ovlasti iz 2000. godine, dok je bio na funkciji ministra finansija Federacije Bosne i Hercegovine.

Čovića Tužilaštvo KS tereti da je u svojstvu federalnog ministra finansija prekoračio granice službenog ovlaštenja u namjeri da preduzeću "Lijanovići d.o.o." Široki Brijeg i MI "Lijanovići" d.o.o pribavi korist u vidu neplaćanja posebnih taksi (prelevmana) na mašinski iskošteno meso peradi.

Time je, prema optužnici, pribavljena korist za preduzeća Lijanovića u ukupnom iznosu od 1.856.878 maraka, a na štetu budžeta Federacije BiH i indirektno budžeta BiH.

Današnjom odlukom Suda Čović je tih optužbi oslobođen.Sudija Jasenko Ružić je u obrazloženju presude naveo kako Tužilaštvo nije uspjelo dokazati Čovićevu krivicu.

"Tužilaštvo je, u vezi sa spornim mišljenjem, ponudilo dokument sa faksimilom potpisa Dragana Čovića, za koji je grafolog kazao da uopšte nije dokaz da je Čović potpisao taj dokument, te da faksimil inače u pravnom prometu ne može biti prihvaćen kao dokaz. Osim toga, Čović ima alibi prema kojem je u danima kad je sporni dokument nastao, on bio u Zagrebu, što znači da nije ni mogao potpisati taj akt", kazao je Ružić.

"Takođe, čak i da je Čović donio takav dokument, to mišljenje ne bi bilo obavezujuće za Carinsku upravu koja djeluje kao autonomna cjelina i nije dužna provoditi takva mišljenja Ministarstva finansija FBiH", dodao je sudija Ružić.

Suđenje Čoviću na Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo je 1. decembra prošle godine nakon što se Sud BiH u drugostepenom postupku u vezi sa spomenutim optužbama proglasio nenadležnim, a predmet ustupio pravosuđu Kantona Sarajevo na rješavanje.
XS
SM
MD
LG