Dostupni linkovi

Pad dionica na evropskim berzama nakon izbora u Grčkoj i Francuskoj


Na evropskim berzama cijene dionica jutros su potonule na najnižu razinu u zadnjih četiri i po mjeseca, jer su rezultati izbora u Francuskoj i Grčkoj pokazali da glasači ne prihvaćaju mjere štednje, a to baca sumnje oko sposobnosti eurozone da riješi aktualnu dužničku krizu.

Pariški CAC u 9,30 sati bio je na gubitku 1,35 posto, a frankfurtski DAX 1,91 posto, prenose agencije.

Londonska berza danas ne radi zbog nacionalnog praznika.

U Francuskoj je na jučerašnjim predsjedničkim izborima pobijedio kandidat socijalista Francois Hollande, koji vjerojatno neće nastaviti politiku štednje njegovog prethodnika Nicolasa Sarkozyja.

Iako je njegova pobjeda uglavnom bila očekivana, investitore zabrinjavaju njegovi planovi, uključujući najavljeno oporezivanje najbogatijih i oporezivanje finansijskih transakcija te duži vremenski okvir za smanjivanje proračunskog deficita.

U Grčkoj su na izvanrednim parlamentarnim izborima dvije vodeće stranke, koje podržavaju program štednje Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, izgubile puno mjesta u parlamentu. U toku je frenetična potraga za koalicijskim partnerima, a mogući su čak i novi izbori već idućega mjeseca ako pregovori o koaliciji ne budu uspješni.

„Rezultati nedjeljnih izbora neće smanjiti zabrinutosti na tržištu nakon razočaravajućeg podatka o zaposlenosti u SAD-u objavljenog u petak. Politička neizvjesnost raste, a politički krajolik u eurozoni sve je manje predvidljiv. Globalni investitori privikavaju se na situaciju u Evropi, odnosno činjenici da stvari ne idu glatko. Posljednji makroekonomski pokazatelji ojačali su strahove da eurozona tone u produljenu krizu, koja bi mogla dodatno ojačana politikom neizvjesnošću“, kaže Gerhard Schwartz, strateg iz Baader banke.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks jutros je potonuo 2,78 posto, na 9.119 bodova.
XS
SM
MD
LG