Dostupni linkovi

Oland stupa na funkciju 15. maja, već od danas konsultacije


Novi francuski predsednik Fransoa Oland razgovaraće danas sa stranim liderima, pre svega evropskim, da bi im izložio svoj plan o tome da bi politika podsticanja privrednog rasta trebalo da zameni godine rigorozne štednje.

Olandu, koji je juče sa 51,67 odsto glasova pobedio dosadašnjeg predsednika Nikolu Sarkozija, izbornu pobedu su čestitali nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik SAD Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron.

Novi šef francuske republike zvanično preuzima dužnost 15. maja, ali će već od danas obaviti prve razgovore sa evropskim partnerima predstavljajući im svoje ideje o podsticanju ekonomskog rasta, u trenutku kada Evropa pokušava da izadje iz najgore finansijske krize poslednjih decenija.

"Evropa nas posmatra. U trenutku kada su rezultati bili saopšteni, verujem da je u priličnom broju evropskih zemalja to izazvalo olakšanje, rodilo nadu da rigorozne mere (štednje) ne moraju više biti neminovna sudbina", poručio je Oland juče u svom prvom obraćanju nakon proglašenja rezultata izbora.
XS
SM
MD
LG