Dostupni linkovi

OEBS: Na Kosovu zatvorena birališta, glasalo 32, 7 odsto birača


Sva OEBS-ova biračka mesta na Kosovu zatvorila su se danas nakon urednog završetka glasanja, rekao je šef Misija OEBS-a na Kosovu, ambasador Werner Almhofer. Prijavljeni preliminarni odziv birača bio je 32.17 odsto.

„Drago mi je što mogu izvjestiti da smo danas bili u stanju da omogućimo ljudima da iskoriste svoje pravo da glasaju u mirnom okruženju,“ rekao je ambasador Almhofer. „Uprkos nekim manjim tehničkim problemima, glasanje je danas prošlo na uredan način.“

Nekoliko biračkih mesta je kasnilo sa otvaranjem, ali svi problemi su bili rešeni do 8:15 časova kada su sva biračka mesta, njih 90, otvorena.

Nisu prijavljeni incidenti i glasanje je prošlo u mirnoj atmosferi.

Nekoliko potencijalnih birača prijavili su probleme sa nalaženjem svojih imena na biračkim listama koje je OEBS dobio od Republičke izborne komisije Srbije.

Zbog velikog odziva birača na nekim biračkim mestima u Mitrovičkom i Gnjilanskom regionu ta mesta su kasno zatvorena.

Transport izbornih materijala ka Vranju i Raški, koji obavlja OEBS, je u toku. Glasačke listiće će u Vranju i Raški prebrojati Republička izborna komisija.

„Imajući u vidu izuzetno kratak period za sprovođenje ove operacije – nešto više od pet dana - zadovoljan sam da smo uradili najbolje moguće. Želim se zahvaliti osoblju Misije OEBS-a na Kosovu i osoblju OEBS-ovih misija i kancelarija od Tirane do Beča na njihovom napornom radu i podršci. Takođe smo zahvalni sigurnosnim agencijama, Kosovskoj policiji, EULEX-u i KFOR-u,“ dodao je Almhofer.
XS
SM
MD
LG