Dostupni linkovi

Grčki neonacisti: Došlo je vreme za “strah izdajnika otadžbine”


Lider grčke neonacističke "Zlatna zora" Nikos Mihaloliakos poručio je večeras da je "došlo vreme za strah izdajnika otadžbine" nakon ulaska te stranke u parlament kako
pokazuju procene rezultata današnjih poslaničkih izbora.

"Stižemo!", uzviknuo je Mihaloliakos na konferenciji za novinare u jednom atinskom hotelu, okružen grupicom mladića, obrijanih glava.

Oko 200 simpatizera neonacista okupilo se u sali, dok su ostali napolju slavili izborni uspeh, bacajući petarde.

Prema procenama, ta nasilna i rasistička grupa imaće bar 19 od ukupno 300 poslanika u Parlamentu, pošto je osvojila 6,9 odsto glasova.

Vođa grupe koga grčka štampa naziva "Firerom", Mihaloliakos (55) ciitrao je i Julija Cezara "Dođoh, videh, pobedih" (Veni, vidi, vici).

On je rekao da će se ta grupa boriti protiv "svetskih uzurpatora" i "ropstva" koje su Evropska unija i Međunarodni monetarni fond nametnuli njegovoj zemlji.

Po dolasku na konferenciju za novinare, on je optužio prisutne strane novinare da šire laže o njegovom pokretu koji je poslednjih meseci ublažio direktno pozivanje na Hitlera u korist neke vrste nacional-socijalizma na grčki način.

"Grčka je samo početak", poručio je lider neonacista.

Na osnovu 49 odsto prebrojanih glasova (4,7 miliona), Nova demokratija vodi sa 20 odsto glasova i 111 poslaničkih mesta, Siriza je druga sa 16 odsto i 49 mesta, PASOK treći sa 13,8 odsto i 42 mesta, pokazuju zvanični podaci.
XS
SM
MD
LG