Dostupni linkovi

Francuska: Do 17 sati glasalo 72 odsto birača


U drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj do 17 sati na birališta je izašlo 71,96 odsto glasača, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pre dve nedelje, do 17 časova je za predsednika države glasalo 70,59 birača, preneo je AFP. U prvom krugu predsedničkih izbora na kraju izbornog dana konačan odziv birača je iznosio 79,47 odsto.

Oba predsednička kandidata, aktuelni predsednik i kandidat desnog centra za novi mandat Nikola Sarkozi i predstavnik Socijalističke partije Fransoa Oland, glasali su do podneva u Parizu i Tulu.

Oland, koji prema anketama važi za favorita, priznao je da je protekle noći slabo spavao, dok Sarkozi nije dao nikakvu izjavu napuštajući glasačko mesto.

Do podne je glasalo 30,66 odsto glasača, što je veća izlaznost nego u prvom krugu u isto vreme kada ih je glasalo 28,29 odsto, pokazuju podaci francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ova izlaznost u 12 časova po lokalnom vremenu je ipak niža nego za vreme predsedničkih izbora 2007. godine, kada su se glasači izuzetno mobilisali, i u isto vreme tada je glasalo 34,11 odsto glasača.

Poslednje prognoze pokazuju da bi mogao da dobije podršku oko 52,5 odsto birača, dok Sarkozi može da računa na oko 47,5 odsto glasova, što znači da se razlika između njih dvojice smanjila na najniži nivo od početka kampanje.

Procene rezultata bi strani mediji mogli da objave i ranije, kao što je to bilo tokom prvog kruga 22. aprila.

Pravo glasa ima 46 miliona birača.

Biračka mesta biće otvorena do 20 sati.
XS
SM
MD
LG