Dostupni linkovi

Sukob s policijom na antivladinom mitingu u Moskvi


Na antivladinim protestima u Moskvi, koje je opozicija organizovala povodom inauguracije Vladimira Putina 7. maja, došlo je do sukoba demonstranata i policije, javlja Rojters.

Prema izvještaju AP-a do sukoba je došlo nakon što se manja grupa demonstranata odvojila i pokušala preći most preko reke Moskve, kojeg je blokirala policija.

Lideri opozicije Aleksej Navalni, Boris Nemcov i Sergej Udalcov privedeni su. Organizatori demonstracija pozvali su ostale demonstrante da ostanu mirni i da se ne sukobljavaju s policijom.

Na mitingu u nedelju je, prema izveštaju Rojtersa, bilo najmanje 20.000 opozicionih demonstranata, koji su uzvikivali "dosta je laži", u poslednjem izrazu protesta pred sutrašnju inauguraciju Vladimira Putina za novog predsednika Rusije.

Današnji protest, koji su vlasti odobrile, okupio je mnogo manje ljudi od demonstracija prošle zime, kada je u nekima učestvovalo i 100.000, pa i više ljudi. Te demonstracije su bile izazvane ljutnjom i optužbama za krađu glasova na parlamentarnim izborima, ali su i pozivale na Putinov poraz na martovskim predsedničkim izborima.

Putin je, međutim, te izbore lako dobio i vratio se na šest godina u Kremlj, u kome je već predsednikovao od 2000. do 2008.

Za 18 sati po moskovskom vremenu najavljen je skup pristalica Putina, koje su rekle da nameravaju da okupe 50.000 ljudi. Narodni front, koalicija udruženja, firmi i sindikata koji podržavaju vlast, naveo je da želi na ovaj način da obeleži svoj prvi rođendan. Putin je objavio formiranje tog pokreta 6. maja 2011. godine, kada je i Dan zastave i grba grada Moskve.
XS
SM
MD
LG