Dostupni linkovi

Julija Timošenko nastavlja štrajk glađu


Nekadašnja ukrajinska premijerka Julija Timošenko, nastaviće sa štrajkom glađu zbog tretmana koji ima u zatvoru, izjavila je danas njena kćerka Evgenija.

Timošenkova služi sedmogodišnju kaznu u zatvoru u Harkovu zbog prekoračenja ovlašćenja.

Evgenija Timošenko je, austrijskom dnevniku Esterajh, rekla da je njena majka ohrabrena i da je dobila "ogroman" psihološki podsticaj pozivima pojedinih svetskih političara da bojkotuju evropski šampionat u fudbalu, koji će se održati u Ukrajini i Poljskoj.

"Nastaviće protest sa svim posledicama, sve dok se ne donesu odluke. To je njena odluka i zato se plašim. Zaista se plašim za život svoje majke", rekla je Evgenija Kar, govoreći o štrajku glađu koji je Timošenkova započela 20. aprila zbog navodnih napada zatvorskih stražara.

"Moja majka nije očekivala tako ogromnu međunarodnu reakciju, koja je došla kao čudesan dar. Naravno, ni ona ne želi da zemlja bude bojkotovana. Taj bojkot pogađa celu zemlju, a s druge strane, uslovi u našoj zemlji na kraju treba da budu promenjeni", rekla je ona.

Rojters podseća da je slučaj Timošenkove zaoštrio veze Ukrajine sa Zapadom i da su neki evropski političari otkazali planove da posete Ukrajinu 11. maja na skupu u Jalti posvećenom pitanjima centralne Evrope, a da neki lideri prete da će bojkotovari svečano otvaranje šampionata "Euro-2012" sledećeg meseca.

Bivšoj premijerki nemački lekari dijagnostikovali su problem sa leđima, a u četvrtak je i Rusija ponudila lečenje Timošenkovoj, ukoliko to dozvole ukrajinske vlasti.

Međutim, ističe agencija RIA Novosti, Glavno tužilaštvo Ukrajine saopštilo je da lečenje zatvorenika, što znači i Timošenkove, u inostranstvu, nije predviđeno zakonom.

Timošenkova je oktobra 2011. osuđena na zatvorsku kaznu zbog prekoračenja službenog ovlašćenja prilikom potpisivanja sporazuma o isporuci i tranzitu ruskog gasa 2009. godine.
XS
SM
MD
LG