Dostupni linkovi

Ponovo proradio vulkan Popokatepetl


Drugi aktivni vulkan po veličini u Meksiku Popokatepetl, čija visina iznosi 5.452 metra, ponovo izbacuje pepeo, gas i usijane čestice.

Ovaj vulkan se nalazi na 70 kilometara od Meksiko Sitija.

Meksička vlada, koja je podigla nivo pripravnosti na žuti nivo treće faze, koji podrazumeva pripravnost za evakuaciju, već je počela da deli 483 maske za usta u istočnim delovima prestonice.

Sekretarijat za javnu bezbednost Meksiko Sitija, koji ima osam miliona stanovnika, počeo je da sprovodi strateški plan koji obuhvata preventivne mere koje stanovništvo mora preduzeti u slučaju "kiše" pepela, navodi ANSA.

Od juče posle podne 222 pripadnika civilne zaštite obilaze kvartove Istapalapa, Milpa Alta, Tlavak, Ksoćimilko, Tlalpan, Venustijano Karansa i Istakalko koji se nalaze u istočnom delu grada i dele maske i sanitarni materijal za prevenciju.

Ove mere su naročito usmerene na decu, starije osobe i ljude koji boluju od plućnih bolesti zbog kojih su osteljiviji na oblake dima. Osim toga, 32 bolnice i 220 centara za javno zdravlje spremni su za eventualne hitne situacije.

Vlasti su pozvale gradjane da budu mirni, ali da, istovremeno, budu informisani o vuklanskoj aktivnosti i pravcu vetra kako bi bili spremni za mogućnost dolaska pepela do glavnog grada.
XS
SM
MD
LG