Dostupni linkovi

U Kairu uveden policijski čas nakon novih sukoba


Egipatski vladajući vojni savjet uveo je policijski čas, dok je širom Kaira raspoređena vojska kako bi bili spriječeno ponavljanje jučerašnjeg nasilja oko zgrade Ministarstva odbrane.

U jučerašnjim sukobima poginuo je jedan vojnik, a povrijeđeno je skoro 400 osoba. Sukobi su izbili po drugi put za manje od sedam dana u znak protesta zbog načina na koji se vrši transformacije sa vojne na civilnu vlast.

Vojska je drugi dan zaredom uvela policijski čas od 23.00 časa do 7.00 časova u oblasti Abasija oko Ministarstva odbrane.

Na ulicama Kaira danas je mirno, a čistači rade na uklanjanju kamenica i drugih predmeta koje su bacali demonstranti. Na ove provokacije vojnici su odgovorili ispaljivanjem suzavca i napadom na masu kako bi je udaljili od zgrade Ministarstva odbrane.

Sredinom sedmice u nemirima je poginulo 11 osoba. Organizacija "Komitet za zaštitu novinara" /CPJ/, čije je sjedište u Njujorku, saopštila je da je najmanje 18 novinara napadnuto, povrijeđeno ili uhapšeno dok su izvještavali o nemirima.

"Pozivamo vladajući Vrhovni savjet oružanih snaga da identifikuju napadače i odmah ih izvedu pred lice pravde, te da oslobode uhapšene novinare", rekao je koordinator programa CPJ za Bliski istok i Sjevernu Afriku Abdel Dajem.
XS
SM
MD
LG