Dostupni linkovi

Ahmedinedžadove pristalice doživjele poraz na izborima u Iranu


Iranske političke stranke koje podržavaju predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada pretrpjele su žestok poraz na parlamentarnim izborima.

Pristalice iranskog predsjednika sada su u manjoj frakciji u parlamentu i suočeni su sa velikom većinom konzervativaca, koji su blisko povezani sa vrhovnim liderom ajatolahom Ali Hamneijem.

Prema rezultatima izbora, koje je saopštilo iransko Ministarstvo unutrašnjih poslova, na prvom mjestu je stranka "Ujedinjeni principalistički front" koja je blisko povezana sa Hamneji i oštar je kritičar Ahmadinedžada, dok je druga radikalna partija "Front otpora islamske revolucije".

"Front otpora", takođe, podržava Hamneija, ali pojedini članovi su bili u Ahmadinedžadovoj administraciji i dalje ga podržavaju.

Očekuje se da će konačni rezultati drugog kruga izbora za preostalih 65 poslaničkih mjesta biti objavljeni kasnije.

U prvom krugu izbora, stranke koje su direktno povezane sa Ahmadinedžadom nisu ostvarile dobre rezultate. Njegovi protivnici osvojili su 20, a pristalice samo osam poslaničkih mjesta. Nezavisni kandidati dobili su za sada 11 poslaničkih mjesta, što bi, prema ocijeni analitičara, moglo da donese određenu pomoć Ahmadinedžadu.
XS
SM
MD
LG