Dostupni linkovi

U Zagrebu održan prosvjed za promjenu imena Trga maršala Tita


Na Trgu maršala Tita u Zagrebu održan je danas šesti veliki javni prosvjed građanske inicijative "Krug za trg" s kojega ponovno upućen zahtjev gradskim vlastima za preimenovanjem toga trga.

Sa skupa, u čijoj je organizaciji prvi put sudjelovao i Hrvatski helsinški odbor, od vlasti je zatraženo da na djelu pokaže svoju demokratičnost te ukloni sve simbole komunizma i titoizma koji su, istaknuto je, zatirali ljudsko dostojanstvo i njegovali kult nacionalnog poricanja.

Od gradske vlasti, koja je do sada odbila sve naše zahtjeve, tražimo časno ime za ovaj trg, a od državne vlasti uklanjanje komunističke simbolike iz cijele zemlje, istaknula je koordinatorica "Kruga za trg" Maja Runje na skupu na kojemu se po procjenama policije okupilo nekoliko stotina prosvjednika, dok se procjene organizatora kreću oko tisuću.

Ivo Banac, član Izvršnog odbora HHO-a, pozvao je na sučeljavanje hrvatskog društva sa svim ostacima titoizma, upozorivši da "Hrvatska neće biti slobodna i svoja dok se to ne učini, koliko god to predsjedniku i premijeru bilo neugodno".

Tražimo, istaknuo je Banac, da se preimenuje ovaj trg koji sada "nosi ime Tita, simbola svih poraza nekoliko hrvatskih generacija, koji je svojim direktivama omogućio Bleiburg i križne puteve, potpisao stotine jama evidentiranih u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH, i čije je ime resilo jedini logor jugoslavenske diktature - Goli otok".

Mirna okupljanja s istim zahtjevom, poručio je, nastavit će se sve dok ga gradske vlasti ne prihvate i to, naglasio je, unatoč sve češćim pojavama "ukazivanja na prednosti Titova razdoblja i Jugoslavije te dokazivanja da Hrvatske ne bi bilo bez Tita".
XS
SM
MD
LG