Dostupni linkovi

SAD pozvale Kinu da dopusti disidentu Guangchengu da napusti zemlju


Sjedinjene Države pozvale su u petak Kinu da dopusti da kineski slijepi demokratski aktivista Chen Guangcheng s porodicom napusti tu zemlju i oni će dobiti vize da uđu na američku teritoriju, izjavila je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

Ona je kazala kako su kineske vlasti nagovijestile da će prihvatiti Chenov zahtijev za izdavanje putnih isprava, dodavši kako se nada da će se to i brzo desiti.

SAD bi nakon toga njemu i njegovoj porodici izdala vize, izjavila je Nuland.

Vlasti u Pekingu ranije su saopćile da Chen može slobodno da podnese zahtijev za putovanje u inostranstvo, otvarajući tako vrata za rješenje krize koja je nastala kada je disident pobjegao iz kućnog pritvora i pokušao da nađe utočište u američkoj ambasadi.

Poslije šestodnevnog boravka u ambasadi, Chen je svojevoljno, ali pod još nerazjašnjenim okolnostima, odlučio da, ipak, odustane od zahtijeva za azil, pristajući da se vrati u bolnicu na liječenje, uz obećanje Amerikanaca da će nadgledati njegov slučaj.

Međutim, samo dan nakon dolaska u bolnicu, kineski aktivista je promjenio mišljenje, rekavši kako ipak želi da ode iz Kine u Ameriku.

"U velikoj sam opasnosti i nadam se da će vlada poštovati moja prava koja su garantovana sporazumom između dvije zemlje", rekao je Chen za AFP.
XS
SM
MD
LG