Dostupni linkovi

Hrvatska u recesiji


Hrvatska se ponovo našla u recesiji i eksperti Ekonomskog instituta u Zagrebu procenjuje da će se BDP ove godine smanjiti za oko jedan odsto.

Nešto povoljnija kretanja u zemljama evrozone i prvi efekti preduzetih reformi u hrvatskoj privredi trebalo bi, prema oceni EIZ, omogućiti blagi oporavak u 2013. godini, uz rast BDP-a od 1,2 odsto.

Raspoloživi mesečni pokazatelji o kretanjima u realnom sektoru početkom ove godine ukazuju na daljnje smanjivanje aktivnosti u izvozu, industrijskoj proizvodnji, trgovini na malo i gradjevinarstvu, a osetno je povećana stopa nezaposlenosti. S obzirom na to, hrvatska je privreda ponovno ušla u recesiju, tvrde analitičari EIZ.

U tom Institutu navode da bi smanjenje zaposlenosti, pad raspoloživog dohotka, zajedno s negativnim raspoloženjem potrošača i višim cenama zbog porasta stope poreza na dodatu vrednost mogli dodatno smanjiti realnu potrošnju stanovništva, a očekuju i osetniji pad državne potrošnje.

I investicije bi tokom ove godine mogle da opadnu, ukazuje se u analizi EIZ, uz napomenu da je i hrvatska spoljna trgovina suočena sa značajnim problemima.

Privatizacija i restrukturisanje brodogradnje zasigurno će imati negativne posljedice na izvoz, pa u EIZ-u predviđaju pad i eksporta i importa, uz istovremeno smanjivanje deficita bilansa tekućih plaćanja, na 0,6 procenata BDP-a, sa prošlogodišnjih jedan odsto.

Inflacija će nešto porasti zbog promena u sistemu poreza, rasta cena goriva kao i administrativno odredjenih cena struje, gasa, vode i gradskog prevoza, pa bi se ove i iduće godine mogla zadržati na oko 2,5 odsto.

Stopa nezaposlenosti u 2012. mogla bi na nivou godišnjeg proseka od 18,3 odsto, dok je lane bila 17,8 odsto, a ako se ostvari prognozirani rast BDP-a u 2013., to može popraviti situaciju na hrvatskom.
XS
SM
MD
LG