Dostupni linkovi

Suđenje Karadžiću: Autor snimaka o Srebrenici ponovno na sudu


Svjedok Zoran Petrović Piroćanac u sudnici 3. svibnja 2012.
Svjedok Zoran Petrović Piroćanac u sudnici 3. svibnja 2012.
Suđenje optuženom za rante zločine i genocid, bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenjem Zorana Petrovića Piroćanca, autora najgledanijeg filma na Haškom sudu, koji prikazuje ulazak Vojske RS u Srebrenicu u srpnju 1995, te neke od posljedica za zarobljene građane bošnjačke nacionalnosti.

Na snimcima se vide pogubljeni zarobljenici u skladištu u Kravici gdje je prema tužiteljstvu ubijeno oko 1000 ljudi. Petrović se vratio u Haag na zahtjev optuženog budući da je jedan od prijašnjih svjedoka (novinar Robert Block) spomenuo kako je rukovodstvo Republike Srpske s Karadžićem na čelu – bilo jako nezadovoljno emitiranjem snimke na beogradskoj televiziji Studio B.

„To je najobičnija laž“, izjavio je svjedok Petrović, objašnjavajući kako bi mu Karadžić sigurno rekao da se naljutio na njega nakon što je sporna video kazeta poslana na Pale autobusom iz Beograda.

„Nije bilo nikakvih negativnih reakcija na tu emisiju. Nitko iz rukovodstva Republike Srpske...nisam siguran jeste li i Vi to tada vidjeli...ali ja mislim da niste. Ali vidjeli su ovi rukovodioci, svi najviši rukovodioci“, izjavio je svjedok koji je Karadžiću potvrdio i svoju priču o boravku Osame bin Ladena u Sarajevu kod predsjednika BiH Alije Izetbegovića koju je čuo od jedne novinarke, kao i priču o fotografiji muškarca ispečenog na ražnju.

Oslovljavajući ga s gospodine predsjedniče, svjedok je Karadžiću potvrdio kako nije vidio nikakva ubojstva nakon zauzimanja Srebrenice, osim par leševa ubijenih građana srpske nacionalnosti koji su prema njegovoj priči – ubijeni od strane Bošnjaka prije nego su pobjegli.

Zato su, prema Petroviću, njegovi amaterski snimci, ne samo značajni za sud, već i za Karadžića, jer na njima zarobljenim Bošnjacima – nitko nije rekao ni ružnu riječ.
„ Jer da sam to vidio ja bih to rekao. Bez obzira što je riječ o Srbima, baš me briga. Neki su rekli – ma ajde samo uđite neće biti problema i tako dalje. Drugo nisam vidio trijumf Srba što su ušli u Srebrenicu i što se sve ovo događa. Nisam vidio ni jednog tko se smije. Bilo je iscrpljenih ljudi...među vojnicima“
, opisao je svjedok što je navodno vidio na području Srebrenice.

'Novinarski' motiv

Osim što je branio Karadžića kao i postupanje VRS-a, tvrdeći da nije vidio ništa što bi ukazivalo na namjeru egzekucije zarobljenika, Petrović je imao lijepe riječi i za sigurnosnog oficira iz Glavnog štaba VRS-a Ljubišu Borovčanina, koji ga je vozio naokolo kada je snimio i spornu sliku leševa kod skladišta u Kravici.

Inače, spomenuti oficir VRS-a je osuđen u prvom stupnju na doživotan zatvor nakon što su haški suci zaključili – da je bio glavna pokretačka snaga ubijanja tisuća zarobljenika. No Petrović je ovom prilikom izjavio – kako bi Borovčaninu međunarodni sud trebao biti vječno zahvalan.

„Jer je mene pustio i nije me cenzurirao ni u čemu. Da su oni imali planove nekih ubijanja...nitko nije znao što se događa....oni bi mene ubili. To sam uvijek govorio to i sad kažem. Jednostavno bi me likvidirali da su imali neke planove. Drugo zašto bi uzeli nekog iz vana kada su mogli sami snimati“, pokušao je logički objasniti svoje stavove – da nije bilo namjere ubijanja zarobljenika.

Petrović je izjavio kako snimku nije napravio u Srebrenici kako bi ju preprodao nego da mu je motiv bio novinarski. Snimku, za koju ga neki istražitelji optužuju da ju je presnimavao, poput kadrova leševa ispred skladišta u Kravici, Petrović kaže da je podijelio i domaćim i stranim agencijama bez naknade, pri tom najavljujući da će tužiti agenciju Sense koja ju objavljuje bez njegove dozvole.

(Video: Dokumentarni film o Petrovićevim snimcima)



U dodatnom ispitivanju tužiteljstvo je pokušalo prikazati kako je Petrović i prilikom uzimanja snimaka bio naklonjen srpskoj strani budući da se na njima čuju njegove psovke namjenjene Bošnjacima.

Prikazani su i neki Petrovićevi tekstovi u kojima se diskriminatorno govori o pripadnicima druge nacije.

Svjedok je pri tom tužitelju Julianu Nichollsu odgovorio kako bi sve razumio da mu je poznat koncept – sukob civilizacija, ne odgovarajući direktno na postavljena pitanja:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:21 0:00
Direktan link



Nakon Petrovića iskaz će dati zaštićeni svjedok, kao zadnji u nizu tužiteljevih svjedoka na suđenju Karadžiću.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG