Dostupni linkovi

Newt Gingrich obustavio kampanju za predsjednika SAD


Bivši predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Newt Gingrich u srijedu je objavio da obustavlja kampanju za republikansku predsjedničku nominaciju, pred nekoliko desetaka članova obitelji, suradnika i pristaša u hotelu u predgrađu Washingtona.

"Danas obustavljam kampanju, ali obustavljanje kampanje ne znači obustavu državljanstva", rekao je Gingrich i dodao kako on i njegova supruga Callista "duguju Americi" da ostanu politički aktivni, prenose američki elektronski mediji.

Gingrich (68) najavio je da će pridonositi izboru republikanskih kandidata na svim razinama ove jeseni.

Tehnički, Gingrich je "suspendirao" svoju kandidaturu, što će mu omogućiti da posveti pažnju podmirenju predizbornog duga koji iznosi više od tri miliona dolara, ocijenio je dnevni list Los Angeles Times.

Objava njegova povlačenja je očekivana, budući da ju je najavio krajem aprila. Na republikanskim predizborima pobijedio je u samo dvije savezne države, posljednji puta u svojoj rodnoj Georgiji prije gotovo dva mjeseca.

Nagađalo se da će se Gingrich pojaviti pred novinarima zajedno s vodećim kandidatom u utrci Mittom Roneyjem, koji je u srijedu vodio kampanju u susjednoj sjevernoj Virginiji, no umjesto toga Gingrich mu je izrazio potporu - ali tek u usporedbi s predsjednikom "ljevičarom" Barackom Obamom.

Na dan kada je napustio utrku, Gingrich je osigurao 137 delegata za stranačku konvenciju, što znači da mu je nedostajalo više od 1.000 delegata ukupno potrebnih za nominaciju. Kongresnik Ron Paul, jedini preostali izazivač Romneyju, ima 80 delegata, ali se i dalje namjerava natjecati na preostalim predizborima, koji završavaju krajem juna.
XS
SM
MD
LG