Dostupni linkovi

Josipović ne ide u Ukrajinu zbog slučaja Timošenko



Hrvatski predsednik Ivo Josipović pridružio se sve većem krugu evropskih političara koji zbog odnosa ukrajinskih vlasti prema prema bivšoj premijerki Juliji Timošenko, nece otići na skup predsednika država srednje Europe koji se održava na Jalti 11. i 12. maja.

Ovaj samit se tradicionalno održava svake godine (prošle godine u Poljskoj), a okuplja šefove država od Nemačke, Austrije, Italije do Ukrajine.

Nedolazak na skup već su najavili nemački predsednik Joakim Gauk, Austrije Hajnc Fišer, Slovenije Danilo Turk, Bugarske Rosen Asenov Plevneliev, a o otkazivanju odlaska u Ukrajinu razmišlja i predsednik Rumunije

Timošenko, simbol narandžaste revolucije u Ukrajini, osuđena je na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe ovlašćenja što je ona nazvala političkom osvetom predsednika Viktora Janukoviča.

Timošenko (51) je u zatvoru od avgusta 2011., a od 20 aprila štrajkuje glađu zbog nasilja koje se vrši nad njom u zatvoru.

Zbog zdravstvenih problema koje ima bivša ukrajinska premijerka, nemački lekari su apelovali na vlasti u Kijevu da joj omoguće lečenje u inostranstvu.
XS
SM
MD
LG