Dostupni linkovi

U Eritreji najcenzurisaniji mediji



Eritreja je pretekla Severnu Koreju i postala zemlja u kojoj se najivše cenzurišu mediji u svetu, dok su Sirija i Iran na trećem i četvrtom mestu, prema poslednjem
izveštsaju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) objavljenom danas.

Ova nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku navela je da je Eritreja izbila na čelo ove liste posle odluke vlasti te zemlje na Rogu Afrike da zabrane sve strane medije i da strogo kontrolišu lokalnu štampu preko Ministarstva za informisanje.

U izveštaju je Komitet za zaštitu novinara naveo da se 10 zemlaja ističu kao najveći cenzori time što brane međunarodne medije, stavljaju "diktatorske kontrole" na domaće medije i uvode druga ograničenja.

Severna Koreja je sa prvog došla na drugo mesto po cenzuri u svetu.

Komitet je primetio da su se pojavile "male naprsline" u toj inače zatvorenoj zemlji, kao što je otvaranje kancelarije američke novinske agencije Ašošiejted pres u Pjongjangu.

Sirija je pojačala ograničenja medijima od prošlog proleća, kada je počelo gušenje narodne pobune protiv režima predsednika Bašara el Asada, i zbog toga sa devetog došla na treće mesto po cenzuri.

O Iranu, u izveštaju se navodi da se za kontrolu protoka informacija oslanja na spoj novih tehnologija blokiranjem interneta i brutalnih tehnika, kao što su hapšenje novinara, a da se posebno cenzuriše sve što se odnosi na nuklearni program.

Ostalih 10 najgorih cenzora na svetu su Ekvatorijalna Gvineja, Uzbekistan, Mjanmar, Saudijska Arabije, Kuba i Belorusija.

Za izradu ove liste CPJ se oslanja na 15 kriterijuma, kao što su kontrola interneta, nedosttak privatnih medija, restrikcije za kretanje novinara itd.

Izveštaj je objavljen povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava sutra.
XS
SM
MD
LG