Dostupni linkovi

Francuska slavi 600 godina rođenja Jovanke Orleanke



Naredne dve nedelje će u francuskeom gradu Orleanu biti organizovano niz aktivnosti kojima će biti obeležno 600 godina od rođenja francuske nacionalne herione Jovanke Orleanke (Jeann d'Arc).

Reka Loara juče je bila prepuna drvenih čamaca sa meštanima obučenim u srednjovekovne kostime, koji su prikazivali legendarni ulazak Jovanke Orleanke u grad 1429. godine.

Orelan je tada oslobođen od engleskih osvajača, a tim događajem zapisano je mesto Jovanke Orelanke u istorijskim knjigama.

Tokom vekova oslobađanje Orleana bilo je inspiracija za bezbroj romana, pesama, rok pesama, opera i pozorišnih komada - čak i blokbaster film sa Milom Jovović u glavnoj ulozi.

Jovanka Orleanka je sa samo 17 godina predvodila francusku vojsku u pobedu, a samo dve godine kasnije spaljena je na lomači hao jeretik i veštica.

Ona je slavljena kao politički simbol francuske ekstremne levice tokom Drugog svetskog rata, a 30 godina kasnije ekstremna desnica je uzela kao svoju maskotu.

Ono oko čega se svi mogu složiti je izgleda samo to da je ona vrhunska francuska ikona, navodi agencija AP.

"Dve najpoznatije figure iz Francuske su Napoleon i Jovanka Orleanka, niko drugi im nije ni blizu", rekao je ruski novinar Vladimir Dobrovolski, jedan od oko 40.000 ljudi koji je juče učestvovao u svečanostima u Orleanu.

Postavlja se pitanje zašto je žena čija su dostignuća ostvarena u jedva dve godine toliko inspirisala ljude.

"Ona je ostvarila veličinu, ali umrla mlada i prema njoj je načinjena nepravda. Imala je jaka ubeđenja i karakter, ali je bila žena, devica", rekao je Olivje Buzi, istoričar i savetnik reditelja Lika Besona za njegov film iz 1999. godine o Jovanki Orleanki. "Da, po mnogo čemu ona je bila ispred svoga vremena", dodao je.

U Francuskoj ona se smatra svojevrsnim simbolom nacije, ali mitovi oko nje počeli su relativno kasno.

U Prvom svetskom ratu slika Jovanke Orleanke u oklopu, koja se pojavila na slikama i razglednicama prvo je počela da simbolizuje državnost, u ovom slučaju francusku borbu protiv Nemačke.

"Ona jeste simbol nacije u ratu, ali najveći mit je da je ona zaparavo vodila Francuze u borbu. Ona je bila prorok koji je moralno vodio vojsku u pobedu. Ona nije bila komandant ili borac", rekao je istoričar Buzi.
XS
SM
MD
LG