Dostupni linkovi

Tužilaštvo Srbije: Nepravedno oslobađanje Ljimaja



Tužilaštvo Srbije za ratne zločine ocenilo je danas da je "sramna i nepravedna" odluka Okružnog suda u Prištini da Fatmira Limaja oslobodi krivične odgovornosti za ratne zločine u selu Klečka.

"Postavlja se pitanje da li će iko ikada na Kosovu i Metohiji biti osuđen za zločine počinjene nad Srbima? Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ocenjuje da je odluka Mešovitog sudskog veća u Prištini da oslobodi Limaja i trojicu bivših komandanta OVK optužbi za ratne zločine u selu Klečka sramna i nepravedna, pre svega prema
žrtvama koje traže pravdu", navodi se u kratkom saopštenju Tužilaštva.

Krivično veće Okružnog suda u Prištini oslobodilo je ranije danas krivične odgovornosti Fatmira Limaja i trojicu njegovih saradnika za zločine počinjene u selu Klečka.

Sudsko veće, kojem je predsedavao britanski sudija Džonatan Velford-Kerol, ustanovilo je da nema dokaza kojim bi se potkrepila optužnica italijanskog tužioca Mauricija Salustra, po kojoj su Ljimaj i trojica njegovih potčinjenih počinili ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika.

Velford-Kerol je rekao da je sud postupao "u svetlu odluke da je neprihvatljivo svedočenja Agima Zogaja", poznatog kao "svedok iks".

Zbog proceduralnih razloga, sud je u martu odbacio kao neupotrebljive dokaze koje je sudu podneo Agim Zogaj.

Zogaj je u septembru prošle godine počinio samoubistvo u Nemačkoj.

Salustro je najavio da će sa žaliti na odluku prvostepenog suda.

Tužilaštvo ima rok od 15 dana za podnošenje žalbe Vrhovnom sudu Kosova.
XS
SM
MD
LG