Dostupni linkovi

Nemačka produžila mandat Bundesvera na KosovuNemačka savezna vlada kancelarke Angele Merkel donela je na današnjoj sednici odluku o jednogodišnjem produžavanju mandata pripadnika nemačkih oružanih snaga u sastavu Kfora na Kosovu.

Na Kosovu će kao i do sada moći da bude angažovano najviše do 1.850 vojnika Bundesvera.

Troškovi jednogodišnjeg produženja mandata nemačkih vojnika u sastavu Kfora
iznose oko 68 miliona evra.

Trenutno se među 5.700 pripadnika međunarodnih snaga na Kosovu nalazi 900 nemačkih vojnika, što je najveći nacionalni kontingent.

Današnju odluku vlade trebalo bi do kraja meseca da potvrdi i savezni parlament, Bundestag.

Bundesver je pretprošle sedmice, odgovarajući na molbu NATO-a, a zbog strahovanja da bi uoči izbora u Srbiji moglo da dođe do nove eskalacije na severu Kosova, odlučio da u sastav Kfora uputi dodatnih 550 vojnika iz sastava rezervnih operativnih snaga (ORF).

Uoči današnje odluke, poverenik nemačke vlade za odbrambena pitanja Helmut Kenigshaus (Hellmut Koenigshaus) uputio je kabinetu kancelarke Anglele Merkel pismo u kojem je kritikovao odluku o slanju dodatnih vojnika na Kosovo pred izbore u Srbiji.

Prema njegovoj oceni, vojnici iz sastava rezervnih operativnih snaga su preopterećeni, jer je većina njih već 18 meseci neprekidno u akciji, što prvobitno nije bilo planirano.

Ovoj oceni pridružili su se i političarti opozicionih stranaka.
XS
SM
MD
LG