Dostupni linkovi

Merdok ostaje na čelu svoje medijske imperijeVlasnik medijske grupe Njuz korporejšn (News Corp) Rupert Merdok zadržaće apsolutnu vlast nad medijskom imperijom koju je izgradio, iako ga je britanska parlamentarna komisija ocenila kao "nepodobnog" da upravlja tom grupom, navode stručnjaci.

Komisija koja je ispitivala aferu prisluškivanja, juče je u zaključicma oštro kritikovala Merdoka, izvršnog direktora Njuz Korpa, i optužila ga za "namerno slepilo", a njegovog sina Džejmsa da je "svesno ignorisao" ono što se dešavalo, iako je imao
odgovornost za britanske listove u okviru grupe.

To je zaključak komisije posle devet i po meseci istrage o skandalu telefonskih prisluškivanja tabloida Njuž of d' Vorld, koji je zbog toga i ugašen prošlog leta. Sumnja se da su novinari tog nedeljnika prisluškivali oko 800 ljudi tokom 2000-ih da bi dobili ekskluzivne vesti.

Njuz korp i njegova britanski ogranak Njuz internešenel uvučeni su u opsežnu krivičnu istragu oko prisluškivanja telefona i navoda o hekovanju kompjutera i podmićivanju.

Zaključi komisije nemaju pravne posledice ali bi mogli da pojačaju pritisak na britanskog medijskog regulatora OFKOM koji ispituje da li je britanska satelitska televizija Bi-Skaj-Bi (BSkyB), u kojoj je Mardokova kompanija najveći akcionar, dovoljno odgovorna da zadrži svoju licencu za emitovanje.

Njuz korp ima kontrolni udeo od 30 odsto u BSkyB-iju.

Bi-Skaj-Bi danas je u saopštenju stala u svoju odbranu i navela da je "podobna i sposobna" kompanija.

Merdok (81) drži vlast nad strukturom kapitala svoje grupe "Njuz korp" i, zajedno sa svojom porodicom, kontroliše oko 40 odsto prava glasa iz svog sedišta u Njuorku. Saudijski milijarder Al-Valid ben Tagtal, koji podržava upravu grupe, drži još oko sedam odsto prava glasa.

Kao posledica ovakvog rasporeda prava glasa, nemoguće je za akcionare da smene upravu kompanjije, rekao je profesor prava na Kolumbija univerzitetu u Njujorku Robert Džekson.

Ovaj oblik akcionarskog kapitala dosta je rasprostranjen u sektoru medija gde menadžeri ne žele da ih akcionari preispituju svaki put kada ostvare rezultate slabije od očekivanih.

Iako Merdok neće biti smenjen, to neće sprečiti akcionare njegove kompanije da i dalje vrše pritisak, ocenjuje Džejms Post, predavač na fakultetu za menadžment na Bostonskom univerzitetu.

"Porodica Merdok, međutim, ipak ima čitav niz sredstava na raspolaganju da zadrži svoju vlast", rekao je Post i dodao da bi budućnost "Njuz Korpa" mogla više da bude određena porodičnim neslaganjima nego pravilima upravljanja u kompaniji.
XS
SM
MD
LG