Dostupni linkovi

Klinton:SAD zabrinute zbog Timošenko


Američka državna sekretarka Hilari Klinton kaže da su SAD veoma zabrinute zbog tretmana prema liderki opozicije i bivšoj premijerki Ukrajine Juliji Timošenko.

"SAD su izuzetno zabrinute zbog tretmana koji u zatvoru ima bivša premijerka Julija Timošenko i drugi zatočeni članovi njene bivše vlade", navela je Klintonova u saopštenju danas objavljenom u Vašingtonu.

Klintonova je kazala da fotografije koje je objavila ukrajinska grupa za zaštitu ljudskih prava, "dalje dovode u pitanje uslove njenog zatočeništva", tražeći da joj odmah bude pružena lekarska nega i da se američkoj ambasadi u Ukrajini dozvoli poseta bivšoj premijerki.

"Nastavljamo da tražimo njeno puštanje na slobodu, zatim puštanje i drugih članova njene bivše vlade i ponovno uspostavljanje punih građanski i političkih prava", rekla je Klintonova koja se nalazi na putu za Kinu.

Porodica Julije Timošenko je ranije izrazila zabrinutost zbog njenog zdravstvenog stanja, dok je bivša premijerka ušla u 12. dan štrajka glađu.Njena kćerka Jevgenija Timošenko je rekla da su joj vlasti zabranile da posjeti majku u zatvoru za prvomajske praznike.

U Evropskoj uniji, a posebno u Njemačkoj, raste pritisak na vlasti kako bi bojkotovale Ukrajinu zbog zlostavljanja Timošenko.

Predsednici Češke, Nemačke, Austrije i Slovenije otkazali su učešće na samitu šefova država centralnoevropskih zemalja na Jalti 11. i 12. maja zbog toga što je Timošenkova još u zatvoru.

Timošenkova je 20. aprila stupila u štrajk glađu u znak protesta zbog odnosa zatvorskih stražara i lekara prema njoj, a tvrdila je i da su je udarali prilikom pokušaja da je odvedu u bolnicu.

Timošenkova je u oktobru prošle godine osuđena na sedam godina zatvora zbog potpisivanja štetnog gasnog ugovora sa Rusijom, a u međuvremenu je protiv nje pokrenuto nekoliko krivičnih postupaka zbog utaje poreza i finansijskih malverzacija.

Ona je u dva navrata bila premijer Ukrajine, a na poslednjim izborima za predsednika, 2010. godine, izgubila je neznatnom razlikom glasova od aktuelnog predsednika Janukoviča.
XS
SM
MD
LG