Dostupni linkovi

Avganistan:Demonstranti optužili Nato za ubistvo četvoro djece


Nekoliko stotina avganistanskih demonstranata optužilo je danas pripadnike Međunarodnih snaga u Avganistanu (ISAF) da su ubili četvoro djece u toku sukoba sa pobunjenicima u gradu Šahdžoj

Demonstranti, koji su nosili tijela četiri djeteta uzrasta od osam do 12 godina, blokirali su autoput Kabul-Kandahar, uzvikujući amntiameričke slogane.Portparol ISAF-a Brajan Badura rekao je da preliminarni rezultati istrage ukazuju da je djecu ubila pobunjenička vatra.

"Poznato nam je da se juče desio incident na jugu Avganistana. Pripadnici lokalne policije (ALP) i koalicioni savjetnici bili su na sastanku sa mještanima sela kada su ih napali pobunjenici. Prema preliminarnim izvještajima, pobunjenici su ubili i ranili nekoliko djece. Koalicione snage evakuisale su djecu u medicinsku ustanovu," rekao je Badura.

Zamjenik guvernera provincije Zabul Muhamed Džan Rasuljar rekao je da su djeca ubijena tokom razmjene vatre između talibanskih pobunjenika i pripadnika ISAF-a i avganistanskih bezbjednosnih snaga u Šahdžoju.

Prema njegovim riječima, sukob je izbio tokom sastanka lidera lokalne zajednice i bezbjednosnih snaga, koje su napali pobunjenici.Rasuljar je istakao da su pripadnici ISAF-a i avganistanskih snaga uzvratili i da je u razmjeni vatre poginilo četvoro, a ranjeno nekoliko djece. On je dodao da ljudi danas protestuju zbog stradanja djece.

Civilne žrtve veoma su osjetljivo pitanje u ratu protiv talibana i često su uzrok pojačanih tenzija između Kabula i Vašingtona.
XS
SM
MD
LG