Dostupni linkovi

Faktor plus: Najviše glasova za SNS i Tomislava Nikolića


Na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji najviše glasova, pet odsto više od najbližih konkurenata, osvojiće koalicija koju predvodi Srpska napredna stranka, dok će u prvom krugu predsjedničkih izbora tijesnu pobjedu ostvariti kandidat te koalicije Tomislav Nikolić, rezultat je istraživanja agencije Faktor plus.

Ispitivanje je obavljeno od 24. do 30. aprila, na uzorku od 1.126 ispitanika, a margina greške je plus/minus tri odsto.Prema anketi čiji su rezultati dostavljeni agenciji Beta, na izbore će sigurno izaći 52 odsto ispitanika, dok se gotovo 20 odsto njih još premišlja.

Najveći broj glasova bi osvojile koalicija oko SNS-a (SNS-NS-PS S) -32,5 odsto, i koalicija oko DS-a (DS-LSV-SDPS) - 27 odsto. Treća po broju glasova je koalicija SPS-PUPS-JS sa 13,2 odsto.

U parlament bi još ušli Preokret sa 6,4 odsto, Demokratska stranka Srbije sa 5,7 odsto i Srpska radikalna stranka sa 5,5 odsto podrške.

Kada je riječ o predsjedničkim kandidatima, najveći broj glasova bi u prvom krugu 6. maja osvojio Tomislav Nikolić (32,4 odsto), ispred Borisa Tadića za koga bi glasalo 31,6 odsto.

Treći bi bio kandidat socijalista Ivica Dačić sa 13 odsto podrške, a četvrti lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica sa 6,2 odsto glasova.

Nešto više od polovine ispitanika (56 odsto) je izjavilo da predizborna kampanja ne utiče na njihov izbor stranke ili kandidata.
XS
SM
MD
LG