Dostupni linkovi

U Beogradu parastos za žrtve akcije Bljesak


U crkvi Svetog Marka u Beogradu služen je parastos stradalim Srbima u Zapadnoj Slavoniji u akciji hrvatske vojske "Bljesak", u kojoj je 1995. godine ubijen veliki broj srpskih civila a oko 30.000 napustilo je to područje

Parastosu, koji je služilo sveštenstvo crkve, uz nekoliko desetina građana prisustvovali su i predstavnici udruženja izbjeglih Srba iz Hrvatske, kao i predstavnici udruženja ubijenih i kidnapovanih Srba sa Kosova.

Tokom dvodnevne operacije Bljesak, koja je počela 1. maja 1995. godine oko pet sati ujutro artiljerijskim napadom na Pakrac, hrvatska vojska preuzela je kontrolu nad zapadnom Slavonijom.

Prema izvještaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, koji je predstavljen 24. jula 2003. godine, u akciji Bljesak pripadnici hrvatske vojske ubili su ukupno 83 srpska civila. Od tog broja, njih 30 ubijeno je u napadima na izbjegličke kolone, a 53 osobe su ubijene u svojim kućama.

Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra Veritas iz aprila 2003, prvih dana maja 1995. ubijeno je ili nestalo 283 Srba iz zapadne Slavonije.
XS
SM
MD
LG