Dostupni linkovi

Josipović: Bljesak je bio uvod u oslobadjanje Hrvatske


Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas povodom 17. godišnjice vojne operacije "Bljesak" da je ta akcija koja je počela 1. maja 1995. bila uvod u konačno oslobadjanje hrvatske države.

Sutra se navršava 17. godina od ofanzive hrvatskih snaga na područje zapadne Slavonije koje su do tada držale snage samoproglašene Republike Srpske Krajine (RSK).

"Žrtve - 42 poginula i 162 ranjena sudionika operacije najbolje govore o opsežnosti i ozbiljnosti operacije i akcije koja je svojim opsegom i značajem jedan od kamena temeljaca obramben g i pravednog Domovinskog rata", rekao je Josipović koji je primio delegaciju
sudionika "Bljeska".

Prema izvještaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) u akciji "Bljesak" pripadnici hrvatske vojske ubili su ukupno 83 srpska civila.

Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji zatražila je danas od Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Državnog odvjetniđtva Hrvatske pokretanje istrage za zločine hrvatske vojske i policije nad Srbima tokom operacije "Bljesak".

U saopćenju se navodi da je u operaciji "Bljesak" ubijeno ili nestalo 283 Srba, medju kojima 57 žena i devetoro djece do 14 godina starosti i protjerano oko 20.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG